În perioada iunie- septembrie 2021, suntem bucuroși să deschidem a treia grupă de cursanți online.

Introducere în psihomotricitate

Curs online pentru cadre didactice, părinți, reprezentanți ai ong-urilor educaționale și persoane implicate în educație ( consilieri școlari, facilitatori, formatori, îngrijitori etc).

Cursul face parte din proiectul Reintegrarea sănătoasă la școală și grădiniță, prin educație psihomotrică, finanțat de Fundația Alber și Vivalia, organizat de STURZ- Asociația Centrul de Cercetare și Dezvoltare a Educației pentru Familie, promovat de Casa Corpului Didactic Timiș.

Ce cuprinde cursul:

  • Conținut video și scris, cu teorie și exemple de activități de psihomotricitate pentru dezvoltarea motricității generale, dezvoltarea cognitivă, dezvoltarea limbajului și a inteligențelor emoțională și socială precum și repere în abordarea copiilor cu cerințe educaționale speciale.
  • Ai acces la peste 80 de video-uri educaționale, 6 materiale scrise și instrumente de lucru precum: fișe de observație, exemple de planuri de lecție, model de creare a kit-ului cu materiale de psihomotricitate, ghidul de psihomotricitate.

Cum se accesează:

  1. completezi formularul de înscriere de mai jos
  2. vei primi username și parolă de la noi
  3. vei putea parcurge în propriul tău ritm toate materialele online, timp de 3 luni. În tot acest timp, dacă ai nevoie de clarificări, feedback sau o discuție cu noi, îți răspundem cu drag.
  4. vei completa evaluarea finală
  5. vei primi certificatul de absolvire în format electronic.

Iată care este conținutul cursului online:

  1. Psihomotricitatea si abilitățile motrice

Definitie. Caracteristici. Etapele de dezvoltare motorie

  1. Reflexele timpurii

Introducere, exemple și legatura dintre integrarea reflexelor și abilitățile de învățare și relaționare

  1. Psihomotricitatea și abilitățile cognitive
  • Percepția corporală a spațiului și a timpului
  • Motivație, atenție, memorie, limbaj, metacogniție, transfer
  • Rezolvarea problemelor
  • Percepția corpului și structurarea schemei corporale
  • Structurarea spațiului
  • Structurarea timpului
  1. Psihomotricitatea si abilitățile sociale

Definitii și caracteristici

  • Limbajul, sentimentul de încredere, de competență, de apartenență, de putere, de limite
  1. Psihomotricitatea și nevoile speciale

Întârzierile motorii,

Tuburările de atenție, impulsivitatea și hiperactivitatea

Dislexie, discalculie.

  1. Instrumente
  • Tipuri de materiale care pot fi folosite la clasă și exemple de activități
  • Exemple de exerciții cu propriul corp
  • Exemple de exerciții în relatie cu alți copii și mediu
  1. Grile de observație și notare a progresului
  2. Planificare si diferențiere. Planuri personalizate. Metodică si didactică.

Cursul oferă o structură simplă teoretică, însoțită de exemple practice explicate sau demonstrate. Este o bună sursă de inspirație, de invitație la joc.

Celor care lucrează în educație, cursul le poate aduce idei de jocuri și joacă, de folosire creativă a materialelor, precum și informații noi despre cum pregătim creierul pentru învățare în primii 7 ani de viață. În plus, contribuim împreună la crearea unei comunități care pune resurse la comun, pe tema psihomotricității și periodic ne întâlnim online pentru sesiuni de feedback și follow-up.

Pentru părinți, cursul poate fi o sursă de informare despre dezvoltarea motrică, cognitivă, socială și emoțională a copilului, urmată de exemple concrete de joacă și interacțiune, ușor aplicabile în mediul de acasă. Copiii care participă fizic la cursurile pe care le oferim la Centrul STURZ cunosc deja mare parte din activități și le este de folos atunci când și părinții le descoperă și se pot juca împreună acasă. În plus, atunci când părintele cunoaște informația și beneficiile din spatele unei activități, se poate simți încuraja să o practice.

Cursul este realizat de echipa de formatori de la Centrul STURZ:

Conținut scris și video:

Editarea conținutului video:

Formular înscriere curs:

Pentru mai multe informații sau suport, ne puteți contacta la: consilier@sturz.ro, 0752110302 (Adina) 0741056289 (Bogdan).

Cursul face parte din proiectul Reintegrarea sănătoasă la școală și grădiniță, prin educație psihomotrică, finanțat de Fundația Alber și Vivalia, organizat de STURZ- Asociația Centrul de Cercetare și Dezvoltare a Educației pentru Familie, promovat de Casa Corpului Didactic Timiș.