Îți dorești să petreci timp de calitatea alături de copilul tău și să contribui la calitatea relației tale cu el? Să te inspiri din activități și jocuri propuse chiar de către profesioniști în educație și să te bucuri de fiecare etapă de creștere a copilului tău?
Descarcă gratuit ghidul cu Jocuri și activități de psihomotricitate pentru copii
Colecția de jocuri și activități psihomotrice de mai sus cuprinde multiple exemple de interacțiuni, jocuri și activități mentite să contribuie la dezvoltarea psihomotrică sănătoasă a copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani.
Acest material a fost creat de către echipa de specialiști de la Centrul STURZ, în cadrul proiectului Reintegrarea sănătoasă la grădiniță și la școală a copiilor prin educație psihomotrică, finanțat de Fundația Alber și Vivalia.
Îți dorești pentru copilul tău să se dezvolte sănătos, cu întregul lui potențial?
Cum te-ar ajuta să ai un sprijin profesionist când vine vorba de educația pe termen lung a copilului tău? Să știi că te poți consulta cu specialiști în educație și psihologie, că poți primi feedback constant despre evoluția copilului și că de la primul an de viață până în adolescență o echipă întreagă de specialiști urmărește constant dezvoltarea acestuia.
De toate acestea ne ocupăm noi, la Centrul STURZ. Copiii vin de mici, de la doar câteva luni, însoțiți de către părinți, de la 3 ani rămân independent în grupul de copii, participând săptămânal la activități, iar noi urmărim constant dezvoltarea lor, în timp ce se integrează la grădiniță și școală.
Misiunea noastră este să contribuim la calitatea vieții de familie, cu scopul de a crea acasă un mediu hrănitor și sănătos, prin programe educaționale și terapeutice adresate adulților și copiilor.
Descoperă programele noastre aici
0-3 ani
Ce vei învăța tu, ca părinte, la programul pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani
– Jocuri și activități pentru dezvoltarea fizică a copilului: cum să meargă, să urce, să coboare, să sară, să prindă, să arunce, să desfacă, să tragă etc. Toate acestea însoțite de rime, ritmuri, culori și materiale vesele pe care le poți avea și acasă.
– Jocuri și activități pentru dezvoltarea limbajului copilului: să sufle, să miște buzele, limba, să producă onomatopee și alte sunete, să pronunțe silabe și cuvinte, să folosiți împreună semne și gesturi pentru a comunica. Să adaptezi limbajul tău la posibilitățile și nevoile de comunicare ale copilului.
– Jocuri și activități sociale pentru a exersa: salutul, să aștepte rândul, să ceară, să facă schimb, să primească, să refuze, să întrebe, să răspundă.
– Repere în dezvoltarea copilului mic.
Vei descoperi care sunt nevoile de dezvoltare ale copilului mic, precum și care sunt modalitățile prin care să-l încurajezi pe copil să se bucure de noi deprinderi.
Toate acestea se întâmplă într-un context tematic de joacă, în acord cu anotimpul și cu interesele specifice copiilor mici.
Fiecare întâlnire este structurată în momente de stimulare a abilităților copiilor și de modele de interacțiune pentru părinți. Facilitatorul educațional pornește activitatea și invită părinții să se implice, să asiste copiii în sarcinile primite, să observe, să îi încurajeze și să le ofere feedback.
Pe parcursul întâlnirilor, părinții primesc feedback despre evoluția și nevoile de dezvoltare ale copilului și repere educaționale pentru a continua activitatea și acasă.
3 ani+
Cum funcționează programul NeuroConnect pentru copiii de 3 ani+
Focusul întâlnirilor noastre cu copiii este să le creștem starea de bine și să contribuim la dezvoltarea lor armonioasă
- Îi învățăm pe copii să-și folosească energia corpului în timp ce pregătim creierul pentru învățare (exercițiile NeuroConnect)
- Îi invităm într-un spațiu relaxat, în care putem glumi, putem adresa întrebări, orice idee este auzită și încurajăm încrederea și creativitatea copiilor.
- Le oferim copiilor altfel de activități ca suport pentru învățarea de la grădiniță și școală ( ex: pentru dezvoltarea abilităților precum: numărat, calculat, scriere, citire etc.)
- Îi provocăm pe copii să-și antreneze abilitatea de a comunica cu întregul corp ( folosind exerciții pentru dezvoltarea limbajului de tipul frământărilor de limbă, exerciții haioase cu gura și limba, limbajul semnelor, jocul expresiilor faciale, scurte prezentări în public)
- Îi invităm pe copii într-o lume a cunoașterii, cu noi descoperiri, învățături, experimente și câte și mai câte despre întregul univers.
- Îi încurajăm să fie cât mai autonomi, zi de zi, și îi provocăm să-și dezvolte noi deprinderi (auto-îngrijire, alimentație, responsabilități în casă etc.)
- Îi ascultăm și îi încurajăm să ne spună cum se simt. Folosind poveștile interactive, exersăm moduri de exprimare a propriilor emoții.
Una dintre componentele principale ale programului NeuroConnect este educația psihomotrică. Pentru a veni în sprijinul părinților și a cadrelor didactice, cu finanțarea primită de la Fundația Alber, am creat un curs online, cu acces gratuit, în care explicăm ce este psihomotricitatea și oferim exemple de jocuri și activități ușor de practicat acasă și la grădiniță și școală.
Pentru acces gratuit la cursul online de psihomotricitate, completați formularul de la acest link: https://sturzonline.ro/educatiepsihomotrica/
Descoperă programele noastre aici