Introducere în psihomotricitate. Exerciții și jocuri practice

Curs practic pentru cadrele didactice și reprezentanții ong-urilor active în domeniul educațional

În perioada mai-iunie 2021, cadrele didactice și reprezentanții ong-urilor active în educație, din județul Timiș, se pot înscrie la cursul Introducere în psihomotricitate, organizat de STURZ- Asociația Centrul de Cercetare și Dezvoltare a Educației pentru Familie, finanțat de Fundația Alber și Viavlia și promovat de Casa Corpului Didactic Timiș.

Cursul se va desfășura fizic, la Centrul STURZ din Timișoara, Str. Constantin cel Mare 41.

Iată datele:

21-22-23 mai

28-29-30 mai

11-12-13 iunie

18-19-20 iunie

Programul va fi vinerea, sâmbăta și duminica. Vinerea de la 15.00 la 19.00, sâmbăta și duminica de la 10.00 la 16.00.

Prezența fizică este obligatorie la 10 din cele 12 zile de curs ( 64 din 80 de ore), precum și parcurgerea integrală a cursului online Educație psihomotrică de bază. Participanții vor primi diplomă de participare, cu menționarea numărului de ore, co-semnată de Casa Corpului Didactic Timiș.

Cursul va fi interactiv și practic. La fiecare dintre cele 4 module vom avea ocazia să experimentăm teoria aplicată în practică, prin exerciții și jocuri facilitate atât de către coordonatori, cât și de către participanți. Fiecare sesiune de exerciții va fi urmată de debriefing și de fixare a noțiunilor teoretice.

Mişcarea este mediul cel mai la îndemână a copilului de a intra în contact cu el însuşi şi cu mediul său înconjurător material şi social – de a experimenta şi învăţa, prin intermediul propriului corp, cu ajutorul percepţiei.

Educaţia psihomotrică porneşte de la ideea ca bazele unei dezvoltări armonioase a personalităţii sunt realizate de o experimentare complexă prin mişcare şi percepţie cu ajutorul corpului. Aici nu sunt valabile valorile performante ca în sportul clasic (cât mai repede, cât mai sus şi cât mai departe) ci copilul trebuie, în primul rând, să dispună de o paletă cât mai vastă de experienţe senzoriale şi scheme de mişcare.

La fel ca în cazul copiilor, și pentru adulți, cea mai bună modalitate de învățare este experimentarea directă. Un exercițiu sau un joc trăit are șanse mult mai mari de a fi dat mai departe, de a fi adaptat prin propriile filtre ale specialistului care a trecut prin această experiență.

Cei care au mai participat la formare în psihomotricitate ne-au mărturisit impactul pe care l-a avut asupra lor, de la o percepție mai bună a propriului corp, la o deschidere mai mare față de contactul fizic și social, o înflorire a potențialului creativ aplicat în joacă și interacțiune, mai multă poftă de joacă, mai mare deschidere în exprimarea emoțiilor, până la descoperirea unor tipare personale și chiar integrarea unor evenimente sau experiențe personale timpurii.

La finalul cursului, participanții vor putea să:

  • Identifice nevoile de stimulare motrică și senzorială a copiilor
  • Folosească jocuri și activități psihomotrice în interacțiunea cu copiii
  • Să folosească principiile specifice psihomotricității în timpul livrării conținutului educațional dorit
  • Creeze momente de conectare prin joc și mișcare la clasă sau în alte contexte educaționale
  • Observe impactul educației psihomotrice asupra dezvoltării socio-emoționale și asupra abilităților cognitive ale copiilor, folosind indicatorii de bunăstare.

Întrucât numărul de locuri este limitat la 9 cadre didactice și 3 reprezentanți ong, toate persoanele interesate pot participa la procedura de selecție, completând formularul de mai jos până cel târziu 12 mai, ora 17.00 . Rezultatele vor fi comunicate în 14 mai.

Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la: 0752110302 (Adina Benghea, manager proiect), adinabenghea@gmail.com.