Nici tu nu-ți mai recunoști copilul?

Nici tu nu-ți mai recunoști copilul?

În urmă cu câțiva ani, mama unei cursante la programele pe care le oferim la Centrul STURZ povestea că a relaționa cu un adolescent este ca și cum ai învăța să îmbrățișezi un cactus. Sau e ca și când nu-l mai cunoști pe acel omuleț care peste noapte a crescut și s-a schimbat ATÂT de mult.

Nici tu nu-ți mai recunoști copilul? Nu-ți face griji! Ni se întâmplă tuturor părinților la un moment dat, cel mai adesea în perioada preadolescenței. Știu cum te simți, probabil puțin rătăcit și cu o mulțime de întrebări despre ce este de făcut pentru a fi în continuare un părinte bun. În această perioadă, copilul te pune în situații dintre cele mai neobișnuite și poate nu știi mereu cum să comunici cu el. E semn că și copilul tău crește, că ești invitat într-o nouă etapă în care să te crești pe tine însuți. Rolul tău este să-l poți ghida, să-i fi alături. De aceea, este nevoie să îți reevaluezi relația cu copilul pentru a descoperi modalitățile de a-i fi alături într-o variantă pe care el să o accepte. Inclusiv eu am rămas inițial surprinsă de transformarea tinerilor participanți la programele educaționale de la centrul STURZ. M-am trezit agățată în imagini din trecut în care îi vedeam pe acești copii la vârste mai mici și nu-i mai regăseam acum. Unde au dispărut vocea lor drăgălasă, îmbrățisările, chipul pus pe șotii, dorința de a face, de a contribui, de a se juca? Chiar sunt înlocuite de vocea groasă, joasă, de retragere, de un limbaj nou din care mă strădui să înțeleg ceva și de noi comportamente și atitudini pe care nu le recunosc. Știți despre ce vorbesc, nu-i așa?

Există soluții!

Pentru a restabili o relație cât mai bună cu copilul, pentru început este important să observăm cât și cum interacționează el cu noi. Când și cum vine copilul spre noi și cum îi facem loc în viețile noastre? Analizează relația voastră atent și constată, fără să îți judeci copilul sau pe tine. Nu uita, ești cel mai bun părinte pe care copilul tău putea să îl aibă. Dacă tot nu găsești calea, te invit la centrul STURZ să povestim mai multe și îți recomand totodată o carte dragă mie: „Cum să ne păstrăm copiii aproape. De ce părinții trebuie să fie mai importanți decât prietenii”, de dr. Gordon Neufeld și Gabor Mate. O găsești aici:

librarie.net

Totodată, mai există o carte pe care o poți studia în completarea primei pentru a descoperi cum să-ți crești armonios „cactusul” de acasă:

emag.ro

La final, îți propun un mic exercițiu de practicat acasă. Ia o foaie de hârtie și împarte-o în 3 coloane. Pe prima scrii, în partea stângă, pe verticală de la 1 la…. câți ani are copilul tău acum. Pe a doua, notează în dreptul fiecărui an un comportament pe care copilul tău l-a învățat la vârsta respectivă și pe a treia coloană câte un comportament pe care tu l-ai învățat în calitate de părinte în fiecare an din viața copilului tău. Fă acest exercițiu și lasă-te surprins de ceea ce vei observa. Trimite-mi un feedback la adinabenghea@gmail.com. Voi fi bucuroasă să citesc și să-ți răspund.

Pe curând,

Adina Elena Benghea

Cofondator Centrul STURZ
Facilitator constelații familiale și organizaționale,
Facilitator programe educaționale și terapeutice pentru copii și adulți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *